Arccon is sponsor van de Dag van de Architectuur Arnhem.

Onder de noemer ‘Architectuur & Politiek’ staat in 2018 Dag van de Architectuur Arnhem in het teken van het ‘Gelders Huis’: het gerenoveerde en uitgebreide huis der provincie Gelderland. Tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 2 Juni kunnen inwoners van Arnhem en omstreken het vernieuwde huis der provincie (her)ontdekken aan de hand van de verschillende rondleidingen die gegeven worden door Jeroen van Schooten (Team V, architect) en Ferdinand van Dam (OTH, interieurarchitect). Zij geven een unieke inkijk in de totstandkoming van hun gezamenlijk ontwerp. Bovendien zal Gabrielle de Nijs Bik (kunstcollectie provincie Gelderland) de kunsttour verzorgen.

Tijdens Dag van de Architectuur Arnhem wordt ook het onderzoek naar parlementsgebouwen van XML getoond, welke ook is gepresenteerd tijdens de 14e Internationale Architectuur Biënnale in Venetië.

Voorafgaand zal op donderdag 31 mei tijdens DvdAA On Topic dieper ingegaan worden op het ‘Gelders Huis’ als gesamstkunstwerk. Wij vragen de architecten Irène Horvers (team V) en Ferdinand van Dam (OTH) hoe zij zijn omgegaan met het gedachtengoed welke aan het oorspronkelijk gebouw ten grondslag heeft gelegen en welke hedendaagse invloeden het huidige stedenbouwkundig, architectonisch en interieurontwerp hebben gevormd.

Van 30 mei t/m 2 juni toont DvdAAFF in het nieuwe Focus Filmtheater documentaires & films welke een verdiepingsslag geven op de thema’s identiteit, visie op de maatschappij en hoe de politiek invloed heeft op de gebouwde omgeving.

Architectuur & Politiek:

Op dit moment zijn er volop ontwikkelingen in de zuidelijke binnenstad met als hoogtepunt het huis der provincie Gelderland. Bijzonder aan het huis der provincie Gelderland is dat er meerdere tijdsperioden zijn verenigd in één gebouw. Dit geeft ons de mogelijkheid bezoekers te tonen hoe de visie op de maatschappij en de rol van de politiek hebben geleid tot de architectonische verschijningsvorm van het Gelders huis. Dit maakt dat we de Dag van de Architectuur Arnhem organiseren in het huis der provincie Gelderland rondom het thema ‘Architectuur & Politiek’.

Aan het thema ‘Architectuur & Politiek’ wordt op verschillende manier invulling gegeven. De rode draad tijdens de Dag van de Architectuur Arnhem is de relatie tussen identiteit, visie op de maatschappij en architectuur.

Met DvdAAFF tonen wij films en documentaires welke een verdiepingsslag geven op de thema’s identiteit, visie op de maatschappij en hoe de politiek invloed heeft op de gebouwde omgeving. Hier laten we zien hoe deze thema’s in verschillende delen van de wereld invloed hebben op de architectuur.

Tijdens DvdAA OnTopic gaan wij specifiek in op het ontwerp van het huis der provincie Gelderland. Wij vragen de architecten hoe zij zijn omgegaan met het gedachtengoed welke aan het oorspronkelijk gebouw ten grondslag heeft gelegen en welke hedendaagse invloeden het huidige stedenbouwkundig, architectonisch en interieurontwerp hebben gevormd. Ook krijgen wij antwoord op de vraag hoe de architecten in een hedendaags ontwerpproces vorm hebben kunnen geven aan een gesamtkunstwerk.

Samen met Musis Sacrum is het huis der provincie Gelderland genomineerd voor BNA Beste gebouw van het jaar 2018. Een gebouw van uitzonderlijke kwaliteit. Dit geldt voor het oorspronkelijke deel, zijn hedendaagse ingrepen en de nieuwbouw. Juist door deze kwaliteit en de helderheid van de ingrepen zien wij mogelijkheden om bezoekers te laten zien hoe uiteenlopende opvattingen tot bepaalde architectonische keuzes kunnen leiden. Tijdens de Dag van de Architectuur 2018 tonen wij deze kwaliteiten aan een breed publiek.

Zie voor het volledige programma: www.dagvandearchitectuur-arnhem.nl

 

 

 

Datum:18 mei 2018