De Symfonie I

In 1994 werd het initiatief genomen om de woonwijk Arnhemse Broek te vernieuwen. Sinds die tijd is er veel gesproken over een nieuw centrum voor de wijk. Een centrum dat aan de rand op een markante hoeklocatie moest verrijzen. Voor het eerst werd in Arnhem aan partijen uit onderwijs, welzijnswerk en volkshuisvesting in Arnhem gevraagd samen te werken aan de realisering van gezamenlijke huisvesting met als doel meer te betekenen voor de wijk ’t Broek.

Wij hebben in opdracht van de woningbouwvereniging Vivare plannen vervaardigd voor dit nieuwe gebouw, dat de naam De Symfonie heeft meegekregen. In september 2004 werd De Symfonie officieel geopend en was de eerste Brede School in Arnhem een feit. Het gebouw huisvest een school voor primair onderwijs, een buurthuis, een peutercrèche, een sportzaal en een 59-tal koop- en huurwoningen waaronder zogenoemde Fokus-woningen en woon- werkwoningen. De Symfonie biedt een variëteit aan functies die een grote diversiteit aan activiteiten genereert.

Bij het maken van dit plan hebben wij ons laten inspireren door de bijzondere plek die het gebouw inneemt in de stad. Kenmerkend is de markante ligging op een hoek. Enerzijds vanwege de ligging aan belangrijke routes van centrum naar Velp en Westervoort, anderzijds doordat het gebouw als het ware de hoeksteen vormt van de wijk. Met de gebogen gevel en het rijzige trappenhuis is getracht het gebouw een iconografische werking mee te geven zonder dat het gebouw detoneert in zijn omgeving.

PlaatsJohan de Wittlaan, Arnhem
OpdrachtgeverVivare
AdviseurABT